Jaki sprzęt gastronomiczny jest niezbędny w każdej restauracji?

Każdy lokal gastronomiczny wymaga rozplanowania i inwestycji w odpowiednie urządzenia oraz zespół, by dobrze prosperował. Zacznij od listy niezbędnych sprzętów i akcesoriów, by przygotować miejsce do pracy jak najlepiej. Wśród must have są m.in. sprzęt gastronomiczny do pieczenia czy chłodzenia i mrożenia żywności. Poniżej znajdziesz szczegóły oraz konkretne wskazówki.

Sprzęt gastronomiczny do restauracji

Niezbędny sprzęt dzielimy na kilka głównych kategorii – jak między innymi przechowywanie produktów spożywczych, chłodzenie i mrożenie żywności, obróbka termiczna, akcesoria drobne, akcesoria barowe, meble, utrzymywanie ciepła, higiena i czystość czy prezentacja.

Wybraliśmy najważniejsze z nich, od których należy zacząć zakupy – postaw na dobre jakości sprzęt gastronomiczny, gdyż jest to inwestycja na lata. Warto też skorzystać ze wsparcia i doświadczenia hurtowni, która pomoże skompletować wyposażenie i być może zaoferuje atrakcyjny rabat.

Piec konwekcyjno-parowy Unox

Ważnym elementem wyposażenia jest także piec – wybór modeli jest ogromny. Marka Unox oferuje wiele rodzajów pieców – mogą mieć różną liczbę komór, moc czy wydajność. Przykładowym urządzeniem odpowiednim do restauracji jest elektryczny piec konwekcyjno parowy Unox 400V | XEVC-0511-E1R. Pozwala m.in. na pieczenie konwekcyjne 30 °C – 260 °C, parowanie 35 °C – 130 °C z technologią STEAM.Maxi™ 100%, pieczenie suchym powietrzem 30°C – 260 °C z technologią DRY.Maxi™ czy pieczenie Delta T z sondą, a opcjonalnie także pieczenie z sondą SOUS-VIDE.

Komory mroźnicze i chłodnicze

Bardzo ważny sprzęt gastronomiczny to również urządzenia do chłodzenia i mrożenia żywności. Komory chłodnicze oraz mroźnicze powstają z wysokogatunkowej stali i klasycznych płyt warstwowych, by eliminować ew. straty ciepła. Można dobrać z bogatej oferty modeli odpowiednie komory dopasowane do potrzeb i specyfiki danego lokalu. Dzięki komorom można kontrolować temperaturę i dopasować ją do typu przechowywanych produktów – np. mięsa czy ryb.

Bemary – sprzęt gastronomiczny do podtrzymywania ciepła

Bemar to jedno z urządzeń gastronomicznych niezbędnych m.in. w restauracji hotelowej czy firmie cateringowej. To rodzaj podgrzewacza, najczęściej w formie wózka z różnymi daniami gotowymi. Dzięki niemu zachowują one na długo optymalną temperaturę i są gotowe do zaserwowania i spożycia przez gości. Pracuje przez cały czas działania lokalu, nawet od rana do nocy, dlatego powinien być bardzo wydajny. Taki model zapewni większą funkcjonalność.