Odpowiedni sprzęt do wypieków

Biorąc się za szykowanie wypieku, wyciąga się odpowiednio wcześnie składniki, szykuje miskę, nastawia piekarnik i zabiera za pracę. Jednak czy zawsze zwraca się uwagę na przedmioty, których się wówczas używa? Nie bardzo, bo przecież wystarczy forma do pieczenia i duża miska, prawda? Używanych podczas pieczenia sprzętów jest jednak znacznie więcej, warto wiedzieć, które należy mieć w kuchni, by ich użycie pomogło w stworzeniu odpowiedniego wypieku.

Proste ale niezbędne sprzęty przy pieczeniu

Wszelkie przepisy na ciasta z owocami czy innym dodatkiem, jak i każdy przepis na babeczki podaje dokładną proporcję składników, jakich trzeba użyć i które należy ze sobą wymieszać, by cieszyć się tym wypiekiem, którego się pragnie. Przepisy te najczęściej podają także ilość papilotek czy też wymiary blachy lub tortownicy, na jaką ciasto wykonane z podanych składników będzie pasować.

Jednak czy każda pani domu ma w kuchni tortownicę o średnicy 22 centymetrów? A jeżeli ma się tylko taką o średnicy 24 centymetry? Czy już jest skazana na porzucenie myśli o szykowanym torcie? Nie, w takiej biszkopt również urośnie, choć nie będzie tak samo wysoki. Dobrze jest jednak mieć jedną niż dwie tortownice – nie tyko ze względu na przepisy, ile też na zużycia, gdyż sięganie naprzemiennie sprawi, że obie będą służyć trochę dłużej.

Blacha w różnych wymiarach

Mało kto ma tylko jedną blachę do pieczenia w domu – wynika to z tego, że piekarniki, które się kupuje, są coraz częściej wyposażone w blachy już przez samych producentów. Kilka ich sztuk pozwala na wypieki większej ilości ciasta w tym samym czasie, jak i pozwala przygotować mniejszą porcję, kiedy nie ma się ochoty na pełnowymiarowe prostokątne ciasto.

Trzepaczka

Choć dla wielu kojarzy się z długim ubijaniem białek na pianę, trzepaczka jest niezastąpiona w kuchni przy pieczeniu. Spotyka się ją rzadziej, gdyż została zastąpiona przez maszynę, jednak czasami odpowiednia końcówka do takiego miksera może gdzieś zaginąć – zwłaszcza, gdy korzysta się z niego od czasu do czasu – gdy taka trzepaczka jest szybka do zlokalizowania. Poza tym jest poręczna i prosta do umycia.

Stolnica

By nie niszczyć blatu kuchennego stołu, warto zaopatrzyć się w stolnicę. To na jej powierzchni zagniata się nie tylko ciasto na wypiek, ale również ciasto na pierogi czy na pizzę. Stolnica nie jest sprzętem, który szybko się niszczy, w niejednym więc domu znaleźć można taką, która była już wcześniej wykorzystywana przez rodziców, a także dziadków. Jest ona również łatwa do wyczyszczenia, czego nie można powiedzieć o każdej powierzchni w kuchni.